Ga naar hoofdinhoud

Over de Rijnsburgse IJsclub

Sinds 1938

De Rijnsburgse IJsclub is op 23 december 1938  opgericht. Het was een strenge winter met veel ijs. De omliggende dorpen hadden inmiddels een ijsclub opgericht en ook in Rijnsburg wilde men niet achterblijven. Zo werd dus de oprichting van de Rijnsburgse IJsclub een feit. Het 1ste bestuur werd snel samengesteld zodat er gestart kon worden. Na de kerst werd het definitieve bestuur gekozen.  De statuten en de reglementen werden vastgelegd. De doelstelling van de vereniging was (en is nog) het aanleggen en beheren van een (land)ijsbaan en het beoefenen van de schaatssport.  De Rijnsburgse IJsclub telde toen 182 leden. Er werd geschaatst op de Vliet en op het Kanaal.

17 december 1946 werd er door de Rijnsburgse IJsclub een mijlpaal bereikt. De burgemeester, de heer Höweler,  opende de landijsbaan aan de Sandtlaan (Kleipetten) in Rijnsburg. Er was zelfs, als de baan geopend was, een consumptietent. Het aantal leden was toen inmiddels gestegen naar 1700.

In 1950 werd de consumptietent vervangen en kwam er zelfs een kleedgelegenheid bij.

In 1972 werd er vanuit het district gevraagd of de Rijnsburgse IJsclub een jeugdgroep wilde gaan starten voor schaatsopleidingen. Zo ontstond in 1973 de trainingsgroep. Tot 1978 werd er door deze groep onder leiding van diverse trainers geschaatst op ijsbaan “de Uithof” in Den Haag. In 1978 werd er een ijsbaan in Leiden geopend met de naam “Menkenhal”. De naam is inmiddels gewijzigd in “IJshal Leiden” maar er wordt nog steeds onder begeleiding van trainers, door de jeugd geschaatst.

De sluitingsmiddag en -avond werd in 1986 voor het eerst gehouden in het clubgebouw  “het IJsnest”. Met deze inmiddels traditionele middag en avond wordt het schaatsseizoen feestelijk afgesloten. Het “IJsnest” was toen gevestigd boven de gymzaal aan de Korte Vaart. Hier had de club haar verenigingsruimte met ook de mogelijkheid voor “droog” trainingen.  In dat jaar werd de Rijnsburgse IJsclub door de gemeente Rijnsburg uitgeroepen als “Vereniging van het jaar”.

In 1992 verhuisde de Rijnsburgse IJsclub vanaf de Kleipetten en de Korte Vaart naar sportpark Middelmors. In december vond de opening plaats van het nieuwe clubgebouw en de nieuwe landijsbaan. Het clubgebouw kreeg de naam “’t IJswaerd”.

In 1999 werd het “Krachtwaerd” geopend waar tot op de dag van vandaag nog steeds gebruik van wordt gemaakt door de leden van de trainingsgroep voor de krachttrainingen.

Back To Top